Thursday, August 28, 2008

My Wedding Dreams

Let me start this entry with a gentle appreciation to Crash&Burn as I quote a phrase in her blog ''It's true that not all the times you will be in the bed of roses" (entry Marriage Life is not that Easy).
I've commented;
I REALLY like this entry as it's inspiring.i'm getting married by d end of nov n will bear in mind ur points here.for me a marriage is a pillar of strength.both partners have to give n take (..hemmm..it sounds soooo cliche!!) ;)
She replied;
thanks for all the comments that you gave.i am happy to read all those things.i am also glad you suzie that you will able to get something from my blog.i hope you will be happy..

OMG I was flattered n honoured by the wish.All I can say is tqvm ;)

It's 3months from now until my solemnization wedding n my heart starts pumping rapidly..hehe..Sebenarnya ramai yg tanya psl persiapan kawin ni.Kita share everything except dowry (wang hantaran).Maaf sbb benda ni tak mau dihebahkan.A small figure shouldn't be made a mockery while a large amount doesn't mean that we'll live happily ever after.Kita tak terikut or terikat dgn tarikh2 yg cantik or istimewa mcm tarikh birthday or what-so-ever date yg dah jadi mcm satu trend skrg ni.It's sweet but for me org2 ni berjiwa sentimental ;)
Alhamdulillah skrg dah mula bayar utk semua yg kita dah booking.Kita happy dpt share something dgn kwn2 yg akan berkahwin mcm Norja n Wani sbb kitorg boleh share idea.Tkde apa yg menarik pun cuma kita buat ikut kemampuan kita n tunang.Kitorg byk discuss n family byk bg sokongan moral.Byk juga yg tanya so kita share a few things with frens.
Baju nikah:Kurung moden chiffon beaded ilham rekaan Rizalman Ibrahim yg kita tgk kat mags.Kaler off white with bishop sleeve.Yg pasti kainnya nnti meleret2 ala2 princess..hehe..
Baju sanding:French lace kaler baby blue.Tak pakai songket bunga tabur sbb dah penah pakai masa engagement day dulu.
Tema wedding/hantaran:Kaler biru+ungu dgn konsep simplicity with sweet touch.
Bilik pengantin:Cadar english style yg simple n kita beli kat Jusco n tema ungu with stripes curtain n backdrop kaler ungu biji kundang.
Kad kawin:Tempah kat art1,Jln Brunei KL.Simple aje tp ada something special.Nak tau tunggu kita edarkan lps raya ye!
Andaman:Dari D'Hiaz Pesona kat PD yg mekap masa kita tunang dulu.Kak Azlina akan buat majlis berandam pagi jumaat sebelum kita nikah lps asar.
Photographer:thePHOTOGRAPHER akan snap gmbr2 masa nikah+sanding.Dorg dari Embunpagi n Anis yg recommend sbb Azrul tu kwn baik hubby dia.
Paperbag:Tempah kat Percetakan Cahaya Murni (PCM) Senawang.Byk kali negotiate for price n kita cadang nak letak gmbr masa engaged dulu.Kaler depends either baby blue or lilac.
Souvenir: ..Hemm..yg ni blm beli lg tp dah ada idea nak bagi apa as door gift.Utk semua tetamu kita cadang nak bagi jelly cup n utk kwn2 rapat/ofismate baru bg special goodie bag sbb cuma tempah dlm 500pcs je including family belah lelaki.Apa yg kita nak bg?Rahsia dulu..hehe..sbb kita cadang nak cari souvenir tu kat Indon tp antaranya ada mufin n coklat dlm organza pouch kot.
Apapun ni just perancangan awal n maybe ada perubahan that need to be altered due to the situation.Hope dpt share dgn kwn2 yg akan berkahwin jgk.Kat kolej ni je ada 7 pensyarah yg akan menamatkan zaman single n 2 drpdnya dah pun berkahwin.Jgn lupa doakan yg terbaik utk kita n my fiance n raikan detik bahagia ni bersama.Ada certain frens yg mmg kita WAJIB kan dorg dtg ;) n maybe wedding kita nanti boleh jd tempat berjumpa kwn2 lama...mesti seronok kan??

Tuesday, August 26, 2008

My Interest ---> Kek Lapis Sarawak

TQ to kak Mazita yg hadiahkan kita kek lapis sarawak ni masa hubby dia gi Kuching mggu lps.Sebenarnya kita terharu atas ingatan dia yg tau kita suka sgt mkn kek ni.Selain tu dia ada bg jgk terubuk masin.Boleh la kita goreng dgn bawang n perah asam limau.Kalo makan dgn nasi panas pun dah cukup sedap ;)

Ni pulak kek lapis batik jasmin yg kita order thru online shopping.Lama jgk baru dpt n kwn2 ofis suka masa kita bwk n bg dorg rasa.Kita just bagi komen kat Halen thru sms n i'm looking forward to taste other flavours mcm blueberry n chocolate cheese.

Yang ni pulak mak kita order kat jiran psl dia org Sarawak tp jarang2 blk sana.Masa dia nak blk mak pun kirim kek ni n ktorg celebrate mom's birthday by eating these cakes.Rasanya sgt2 sedap n ada layer yg rasa horlicks n asam manis.Cuma rasa dia manis sgt sampai kita sakit gigi..hehe..When it cuts into pieces kita boleh nampak design layer kek tu yg cantik dgn warna yg striking.Harga kek ni mahal sbb nak buat dia sgt rumit tp boleh tahan berbulan lamanya.Why do I like these cakes?..Hemm..ntah la tp 1st jatuh cinta bila Nas bagi kita rasa kek ni masa dia n family blk kampung belah mak dia kat Sarawak.Sejak tu kita terus suka kek ni.Julie mesti puas mkn kalo dia suka kek ni la sbb dia mengajar kat Poly Kuching,jgn lupa ye nnti tolong order kan..hehe..

Monday, August 25, 2008

Dedicated to Mohd Nashrul




23.08.08 - Sebelum jam 7pg kitorg dah sampai semata2 nak cop tmpt n kalo bleh biar dpt view yg dkt tp banyaknya kereta sampai nak parking pun susah.Kita ingat dorg ni pkl 4-5pg dah berkampung kat sekitar padang kawad ni kot!Entry ni buat adik bongsu kita,Mohd Nashrul yg baru tamat menjalani latihan perajurit muda for 6months.Yg paling gembira for sure mak n abah.We're proud of him sbbnya dlm adik-beradik dia je yg 'kurang' sket dlm study tp hati dia terbuka nak join tentera n fikir psl better future.Alhamdullah rezeki dia lps 2x cuba apply.Tkpe la at least dia tak buat benda2 tak elok,syg sbb dia muda lg n baru 20thn.Dah lama tak jumpa mcm2 dia sembang dgn mak n abah psl experience dia dlm kem esp. dgn abah la..hehe..Kulit pun dah gelap berjemur tgh panas sampai hampir tak kenal masa 1st jumpa aritu.Salute to my lil bro n we miss u so much!

Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda...

Ni la hero mak n abah.Finally ada jgk yg ikut jejak abah jadi tentera.Alhamdulillah ALLAH buka hati dia for a better life.Dah 6 bulan tak jumpa kita dpt bayangkan betapa rindunya mak kat anak bongsu dia ni.Pukul 4.30 pagi dah bgn masak kari,sambal ayam,sambal telur etc.Abah plak buat teh tarik kegemaran dia.Walaupun sekejap at least terubat jgk rindu my parents.Dia blm bleh keluar kem lg tp nanti bln puasa ada cuti dlm 2mggu kot so bleh la dia blk rmh.


Perbarisan perajurit muda lelaki.Smart betul uniform dorg n synchronized parade.Kagum betul sbb yg dgr bunyi kasut dorg n senapang yg dorg pegang aje.Masa latihan pun kita dtg dgn mak sbb dkt PD je n kalo ada yg buat silap pegawai tu bagi pelempang je yg bkn sekali tp sampai 3 kali atas kesalahan menggaru hidung je!Bahasa jgn ckp la,mcm2 ayat yg keluar sampai tak sanggup di dengar tp tu la latihan tentera yg tegas n penuh disiplin!

Ni plak perajurit wanita tp tak la seramai lelaki.Kagum jgk dgn dorg sbb kalo kita tak terlarat dah.Masing2 kulit mmg hitam legam!

Kitorg picnic di bawah pokok bunga tanjung mengadap padang kawad..hehe..Dah lama tak join aktiviti ni n seingat kita last join masa sekolah rendah sbb masa tu abah blm pencen tentera n kena bertugas masa tamat latihan.Sekolah rendah kita plak dkt dgn padang kawad ni.

Kenduri Aqiqah


22.08.08 - Kenduri aqiqah yg nenek kita buat ni utk Hakim n his little uncle??..hehe..Hakimi ni pangkat pakcik Hakim n he's also my little cousin.Nama pun dkt nak sama n nakal pun lbh kurang je.Bila ada sepupu yg kecil ni rasa mcm dah tua plak kita ni *wink*.

Nenek jadi 'chef' aritu.Kitorg sembelih 2 ekor kambing utk di masak kari kambing.Lain2 tu ada sambal telur,pulut kuning etc.Mak dah balik kg 2 hari awal dgn pak itam yg dtg amek kat PD n kita dtg hari Jumaat sbb Khamis tu ada exam PTK.Ptg tu dah blk PD sbb esk ada tamat latihan perajurit muda adik kita yg bongsu.Lain sgt kalo buat kenduri kat kg,masing2 dtg bwk mcm2 kuih so kita bleh rasa mcm2 menu.Semangat gotong royong tu berbeza sgt n jarang sgt dpt tgk kalo dok bandar.

My uncles tgh berehat lps sembelih kambing.Masak pun guna kawah,tu yg buat kari tu 'kaw' rasanya.Segala rempah nenek buat sendiri n lain rasanya...sedap sesangat.

@ Asahan,Melaka


Me n Leya at our 2nd house.Mak beli rumah kedua ni kat kg n bila blk kg kalo tak tido rmh nenek ni la tempat ktorg lepak.Blm fully complete n just ada basic furniture aje.Taman ni pun dkt dgn rmh mak ngah n pak itam.Most of my mom's siblings dok kat sini n kg belah abah pun kat Nyalas n tak jauh dari sini.


Nampak tak pemandangan gunung tu?Tu la dia Gunung Ledang.Kg kita ni dkt sempadan Melaka-Johor tp yg popular air terjun kat Sagil.Untungnya sbb dpt tgk view yg cantik kat taman perumahan ni.Udara plak tu sgt fresh n ada kolam air terjun nearby Gunung Ledang ni.Pekan Asahan ni kecil aje n ala2 pekan koboi zaman Jepun dgn kedai2 papan.Kemudahan pun tak byk tp ok la sesekali nak release tension sbb environment dia lain dari bandar yg sesak.Enjoy!

Happy Birthday Luqman Hakim



18.08.08 - Happy birthday to my Luqman Hakim.Kitorg buat majlis yg simple.Just buat mihun goreng,beli pizza n beli kek.Actually Hakim celebrate birthday dia a day earlier sbb birthday dia hari Isnin.So kitorg buat weekend sbb masa tu je semua ada n dpt berkumpul.That cake supposed to be written as 'LuQman Hakim' but the little chinese girl wrote it as 'LuGman Hakim'.Tkpe la cuma ada small mistake.Yg seronoknya even majlis simple yg penting kitorg dpt gather adik-beradik n mkn2 sambil sembang2.Love the moments!

My fiance pun datang meriahkan majlis.Tgh sembang dgn abah :-) n Hakim pun sibuk nak join..hehe..terpaksa la my fiance layan dia aritu.

Wednesday, August 13, 2008

My Privacy Room


Kita boleh bilang berapa kali kita masuk bilik ni.Ni la bilik baru kita - bilik pegawai sistem kualiti.Dok sorg2 mmg privacy tp tak best sbb tak bleh sembang sambil buat kerja.Boleh mati keras kita dibuatnya.Bilik ni bkn laluan org so bila dgr bunyi sket mula la kita rasa conscious.So far bos tak pernah tegur lg kita asyik dok buat kerja kat unit exam.Dulu sebelum masuk unit kualiti kita dok unit exam n bila dah mula biasa kat sini bos suruh masuk unit lain pulak.Kat sini at least buat kerja sambil tu dapat sembang dgn pegawai exam,kak Mazita so tkde la kita boring sgt.Kalo bos tegur kita nak jwb tak kisah la dok mana janji kerja jalan (..hehe..mcm berani aje nak menjawab!).Tgk la nnti sbb kita dlm proses nak mintak printer n sambung internet wireless.Pc tu technician dah reformat.Bila dah ok kita pindah la masuk bilik ni.Bilik ni kat level3 n unit exam ground level...alasan malas nak naik tangga..huhu..mengalahkan org pregnant aje!Cantik tak?Mmg selesa dgn aircond pastu view kat luar pokok2 getah.Datanglah kat Jelebu yg indah permai ni :p

Monday, August 11, 2008

f.r.i.e.n.d


Mmg ada ramai kawan kat sekeliling kita tp kwn yg btl2 ikhlas berkawan dgn kita susah btl nak cari.Kita minta maaf kalo tak mention certain names tp hakikatnya kita berkawan baik dgn semua org wpun tak rapat.Sgt penting utk jaga hubungan persahabatan yg baik sbb lg baik buat kawan dari buat musuh.Dalam berkawan kita paling tak suka back-stabber,org yg hati tak sincere n bila berkawan tu dia aje nak conquer pastu dia kwn sbb ada hidden meaning mcm sbb org tu cantik ke,kaya ke n this is not a joke sbb mmg ada org yg mcm ni.Pernah jumpa org yg mcm ni n kita ignore perangai tak matured!Kita ni jenis susah nak rapat dgn org n bila dah rapat mmg btl2 syg.Alhamdulillah sbb kwn2 baik kita masih mcm dulu n tak pernah berubah.Kwn2 masa kat UPM sgt special sbb kita go thru zaman remaja susah n senang.Bila dah kerja I'm glad jumpa Rahah sbb dgn dia kita boleh cite all out,menangis n ketawa bersama.Susah nak jumpa trustworthy person.Berkawan ni kita kena bg privasi kat life dia.Bila dia dah kawin kita respect hubby dia n kenal family dia jgk.Kita believe selagi kita buat baik dgn org,org akan 1000x lg buat baik kat kita jgk.So yg penting berkawan la dgn hati yg ikhlas.Jgn menunjuk2 sbb org meluat tgk.Bila dah kawin hubby bkn setakat suami tp lbh dari tu n jd sahabat baik dunia akhirat mcm yg Nurul n Anis ckp n kita agree sesangat.Tp kwn2 yg dekat kat hati tetap ada ruang dalam hidup kita walaupun satu hari nanti kita akan melalui satu lg fasa hidup yg baru.

Friday, August 8, 2008

Extremely Happy



K.A.M.I - this is me with Rahah.I was extremely HAPPY yesterday bcoz I met my closest best friend,Rahah after we haven't met for quite a long time.Semalam ada meeting audit SIRIM kat SPKK so kita spent masa kat sana the whole day.Mmg penat tp best dpt jumpa Rahah n ktorg sembang mcm2.Masa unit Rahah kena audit kita sembang2 dgn colleague dia,Marno pasal the trip.Pastu tgk gmbr2 holiday Rahah kat pc dia.Bestnya dia holiday kat Europe (London,Paris,Ireland n Turki).Paling best sbb honeymoon dgn hubby dia..hehe..cemburunya mis :-) .Hope our friendship will last forever.'Kawan yang baik tak akan menghalang kawan baiknya dari mempunyai kawan2 yg lain kerana kawan yg baik tahu kawan baiknya tak akan melupakannya walau seramai manapun kawan yg dia ada.Ia adalah dasar ikatan persahabatan yg terbina dalam hati tanpa perlu diucapkan dgn kata2'.Kita quote phrase ni sbb pernah terbaca somewhere kat dlm magazine.I cherish every moments that we've gone thru.Thanks for being there with me thru thick n thin.Anis,ucapan ni pun utk ko jgk sbb ko pun kawan baik kita.Love both of u.
TQ mis for the lovely souvenirs that u give me during ur holiday.It's ur thought that counted.Kita sgt2 menghargainya.

I was so touched when I saw this frame.Kita teringat kisah di sebalik frame ni..hehe..Masa tu ada sket selisih faham psl satu perkara yg remeh (sure u ingat sbb apa).Mggu tu bila Rahah tegur kita buat tak layan je but deep inside I felt so sad.Kebetulan hujung mggu tu birthday dia.So kita create this pic n tampal itu ini pastu antar kat kedai utk buat frame.Sebelum hujung minggu tu kita wrap cantik2 n bagi kat dia.Masa nak bagi tu rasa mcm sedih tp kita minta maaf kat dia bcoz I shouldn't do that to her.Lgpun benda yg kita nak terasa hati tu small matter aje.Lps tu our relationship ok mcm biasa.So sweet bila kenang blk benda ni.

Tuesday, August 5, 2008

My New Interest ---> Online Shopping


I'm a bit sceptical about online shopping ni.Dah byk kali Anis convince kan psl online shopping lgpun byk brg jgk dia dah beli thru online shopping tp kita takut kena tipu n brg tak dpt.At last terpengaruh jgk gara2 kek lapis sarawak n ni semua sbb Anis la n so am I yg dah mula minat online shopping ni..hehe..My 1st item kat online shopping ni kek lapis sarawak (Lapis Batik Jasmin) sbb kita suka sgt mkn kek lapis ni tp susah nak cari so kita beli kat http://myshop.hardlena.org/ kalo ada sape2 yg minat boleh la order tp sampai entry ni di tulis kek tu blm sampai :-( tak tau apsal tp dia dari Kota Kinabalu nak seberang tu jauh kot.Kita amek yg butter sbb rasa dia lbh lemak+sedap.Hish tak sabarnya nak rasa!2nd item kita baru dpt td Etienne Aigner Dorchester Mini Satchel yg di pos semalam.Fast delivery maybe sbb dari Kajang je.Satchel ni genuine n authentic bought from US.Kalo USD kita check kat internet dlm USD28 n convert ke ringgit M'sia dalam RM130.Mmg mini betul sbb muat2 je my purse n nset.Yg mini satchel ni kita beli kat http://spendcity.blogspot.com/ Skrg ni kita n Anis selalu jengah http://catsrepublic.blogspot.com/ for sooo many adorable bags.I like it so much!!Cantik2 beg dia from Nine West,Liz Claiborne,Coach,Cole Haan,Fossil,Kathy Van Zeeland,Betseyville n Burberry sgt2 cantik tp harga sgt2 mahal.Kalo ada sape2 yg minat beg coach yg cantik2 boleh la ke http://coachnmuchmore.blogspot.com/ Hish kita ni mcm buat free promosi plak..hehe..I'm looking forward to buy a new purse tp kita tak minat beli shoes thru online shopping ni sbb mslh saiz.Nnti beli2 tp tak muat buat rugi je.Cuma bila beli brg kat sini tu tak dpt la nak belek2 brg tu n once you've bought it's not returnable,what I mean kdg2 ada brg yg kita boleh pulangkan dlm masa 7 hari kalo kita beli kat shopping mall.Mmg tgh gila skrg ni...adoii!! but it has limit la.Yg penting seblm nak beli baca terms & conditions dulu.It's sooo important to make sure that they've clean record n good customer's feedback.Happy shopping n get all items under one roof - a one stop shopping centre.

Monday, August 4, 2008

Dating @ home


Semalam my fiance dtg rmh,biasa la kan ktorg ni dating kat rmh je...that's why kita pernah ckp yg ktorg ni typical couple zaman purba..hehe..Kalo org lain dah mkn2,tgk wayang,shopping etc.Tp kita pun malas nak keluar unless important sbb weekend singkat.Masa kerja dah penat so weekend nak rehat.This time sembang2 kosong n kita seronok dgr experience tunang kita masa dia belajar kat Tokyo,Japan for 4years.My fiance ni dok sorg kat sana n kak Lily pernah cite kwn2 dia kat sana mostly bkn dari M'sia.Dgr life dia dulu mmg sole survivor-masak n beli brg dapur kat kedai Bangla pastu buat kari asal ada rasa pun dah cukup.Kadang2 arwah mak dulu antar rempah.Nak gi uni. naik train tp kat sana train sgt canggih.Kat atas jalanraya mostly lori ais yg bwk ikan.Mcm2 lg la psl Japanese people yg suka commit suicide,teknologi kereta n electrical appliances yg superb etc.Kdg2 kalo keluar dgn my fiance dia suka translate Japanese words kat kita kalo terjumpa words tu kat mana2.Kita pernah ckp rugi tak practice sbb dia pernah belajar bahasa tu.Tp dia tkde org nak bercakap.Language ni something yg kena practice mcm English.Dulu dia pernah kerja kat Japan Tobacco,Shah Alam b4 masuk govt. so makin fade la bila dah tukar kerja govt.Tgk album gmbr lama dia kat rmh arwah mak kat Tengkera masa semester break gi Disneyland Tokyo mmg best.Gmbr2 masa sekolah asrama kat boys' school @ STAR,Ipoh.I learn another side of my fiance's life ;) n lain2 tu discuss psl wedding la.Kalo free my fiance dtg PD kdg2 2x sebulan or depends kalo dia tak busy.

Outing n Eating...


Gmbr ni masa me n hsmate shopping kat Jusco Seremban 2,hari rabu mggu lps masa tu N.S public holiday Israk Mikraj.Ada plak 'shoe galore' mmg rambang mata tgk kasut!Kita berkenan sgt kat ballerina shoes Pierre Cardin tp tkde saiz :( nnti la cari kat tempat lain.Ada less up to 70% from Sembonia,Carlo Rino,Crocodile,Pierre Cardin,Scholl,Hawkeye,Clarks etc tp yg brand mahal tu for selected items only.Tp sebenarnya niat asal nak beli blender psl yg ada tu dah rosak.Nnti dah tak dpt masak asam pedas lg..huhu..lain2 tu mostly beli brg rmh n personal items.Sambil2 tu cuci mata tgk kasut,beg etc.Biasa la kan dah minat nak buat cmne.Pastu ktorg gi Giant Senawang n buka puasa kat Pizza psl Zaimah puasa.Sambung lg shopping brg kat Giant.Kita teman Zaimah je sbb kat Giant ni purposely nak beli stok contact lens kat Focus Point.Sampai rmh pukul 11p.m.Tu la aktiviti ktorg kalo cuti n kita tak blk Pd.Dok rmh karang sakit jiwa so at least dpt jln2 cuci mata.

My Sweet Darlings



Gambar2 candid Hakim n Leya.Seronok melayan karenah dorg ni.Adik dah mula kenal org n demand skrg ni.Kalo sampai PD 2org ni la yg kita cari dulu..hehe..Abang mmg lasak sgt n tak takut org langsung.Mulut mcm murai pastu ckp mcm org tua.Dia panggil kita 'mak ngah dari Yong Peng' psl iklan McD kalo tak salah kita yg promote prosperity burger.Ntah bila la kita ni dari Yong Peng...hish mmg tkde kena mengena.Setiap kali panggil mmg tak lepas sebut words tu.Dah ajar pun dia ulang2 lg.Pastu kalo tak bg something yg dia nak pandai btl ckp org kedekut.

Manisnya senyuman Leya.Gown ni mama dia baru beli.Best ada baby girl ni bukan apa seronok tgk baju2 comel yg colorful.Skirt,gown,legging etc mmg cantik2.

Hakim with his new helmet.Atuk yg belikan.Kalo bwk jln naik motor mesti nak pakai.Ni pak teh nak bwk round2 kat tmn.Tp tgk air liur tak berhenti menjejes...ntah apa la adik kita kempunan dulu tak dapat mkn masa dia pregnant..hehe..
 

Copyright © Magic Potion 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.