Wednesday, June 24, 2015

3rd Pregnancy: Finally!

Finally malam tadi dpt jugak mengemas beg hospital n brg2 baby yg akan di transfer ke rumah parents. Dah berminggu2 semua brg ni dok berlonggok atas katil! Sakit pinggang jugak la dibuatnya nak kemas n sorting semua brg. Patut buat lebih awal sbb dgn keadaan sekarang semua benda jadi serba tak kena. Perut makin besar tu yg nak duduk lama2 pun rasa tak selesa. Masa tidur lagi la, pusing kiri pusing kanan semua tak selesa dgn panas lagi so malam kipas mmg full swing. Mmg setiap masa cepat rasa penat n mengah. Bertabah la sket je lagi nak mengharungi tempoh mengandung.

Lepas sorting dpt la susun dlm 2 storage boxes, 1 box n 1 luggage. Minggu ni boleh la transfer ke rumah parents except beg hospital kena standby. Tinggal nak beli dry food sket buat bekalan mcm horlicks n biskut. Ok la that's all for now, byk lagi nak tulis antaranya pasal karenah abg ilyas yg sekarang ni tak tau la kenapa maybe tak lama lagi adik baby nak keluar so perangai dia asyik nak menangis sbb nak attention ke apa. Kadang tu tak larat nak melayan. Lagi satu pasal nak bersalin kat mana pun susah hati jugak sbb dah raya nanti takut gynae cuti panjang. 

Mcm2 la dlm fikiran sekarang ni. My priority utk sambut baby so persiapan raya tu jatuh no. 2! Seriously tak prepare sgt for raya cuma dah beli 2 helai t-shirt utk ilyas, baju melayu dia pun tak cari lagi. Abah ilyas pun sama tak prepare apa utk dia tapi dia tak kisah mcm biasa dia suka recycle baju yg ada. Mommy ada la beli baju tapi entah pakai ke tidak pun tak tau lagi dgn mood dah ke laut. Most probably nanti gambar raya pun tkde..huhu..

Wednesday, June 17, 2015

3rd Pregnancy: Checklist


This is basically my checklist for 3rd pregnancy. Ada yg tak masuk dlm senarai tapi barang dah prepare. I think I'm done with the preparation cuma tinggal nak mengemas sbb barang2 ni blm susun dlm storage box. InsyaAllah pantang kat rumah parents. Plan asal nak pantang kat rumah parents dlm 44 hari je lepas tu nak balik rumah sendiri tapi husband disagree, dia ckp duduk je la sampai habis tempoh cuti..huhu..Kalo balik awal pun maybe sebulan sebelum masuk kerja semula.


Barang semua berlonggok atas tilam. Yg dah kemas cuma brg mommy je sbb barang baby nak kena beli lagi 1 storage box, dah beli storage box tapi nampak gaya mcm tak cukup je.


Diaper Bag
Changing Mat
Day Romper
Night Romper
Saya ingat nak tulis lump sum kat sini tapi nanti saya buat entry lain pasal breastpumps (breastfeeding & nursing). Saya dah beli electric n manual breastpump tapi tak dpt nak review sbb blm guna so nanti saya just share bp apa yg saya pilih.

Ckp pasal gender honestly blm tahu lagi. Mommy gatal beli barang color pink tho gynae dah remind masa 1st scan jgn beli dulu, then 2nd n 3rd scan still tak nampak gender sbb tali pusat dok tutup bahagian dpn badan baby. Puas la gynae dok cari tapi tak jumpa. So kalo keluar baby boy definitely romper pink tu mommy sedekah je la kat org lain yg dpt baby girl. Lps dari 2nd n 3rd scan tu yg clothes lain mommy beli natural color mcm grey, yellow, black & white.

Monday, June 15, 2015

3rd Pregnancy: Confinement Set & Baby Products

Confinemet Set


Utk kali ni saya try set bersalin produk Tanamera. Actually it's not in a set bcoz I bought loose items. Belajar dari pengalaman masa bersalinkan Ilyas saya beli set bersalin Nona Roguy (NR) tapi tak guna semua so saya rasa mcm membazir je. Kali ni saya cuma beli items yg saya nak pakai je.

Bila tgk senarai produk saya pilih 4 barang ni;
  • Tanamera Cold Press Virgin Coconut Oil (vco)
  • Tanamera Ginger Blend Massage Oil
  • Tanamera Brown Formulation Body Soap
  • Tanamera Lemongrass Ginger Tea
Setakat ni dah lebih 2 minggu saya amalkan vco. Rasanya sedap n tak berbau tengik siap addicted lagi. Dah nak masuk botol ke-2! Saya amalkan 2 kali sehari; pagi & malam dengan harapan memudahkan proses bersalin. Byk jugak la baca review tentang khasiat vco n tkde side effects. Lain-lain produk tu saya akan guna dlm tempoh berpantang.

Cuma ada beberapa produk Tanamera ni mmg tak jual utk loose items, kena beli set baru dpt contoh mcm Tanamera Calming Herbal Blend Paste (pilis) n Tanamera Herbal Tea. 

Baby Products


Barang penjagaan baby pulak kali ni saya pilih produk Tropika. 4 barang ni tak silap harga dia RM140. Baca review pun ramai yg bagi good feedback n yg penting produk ni gentle utk kulit baby sbb bahan asas dia gunakan minyak kelapa dara.

Ok that's all for now. So far brg baby dah almost 100% prepared dari breastpump, breastfeeding set, nursing cover, diaper bag, changing mat etc. Ada jugak barang yg kwn bagi mcm bengkung Sendayu Tinggi, drying rack, washable / disposable breast pad. Later saya update complete version for my baby punya checklist. Dah 4 tahun tkde baby so excited sket la n brg baby pun almost 80% baru. Barang Ilyas masa baby byk dah bagi kat org cuma baju / mittens & booties tu dah sort out n cuci, mana yg ada yellowish stains n rosak saya buang je. Kiranya byk jugak baju Ilyas yg boleh hands-me-down esp utk newborn. Bila dah sort out ada dlm 1 box so cukup la utk tempoh 0 - 3 bulan pertama. Kalo beli pun sket je utk top up kesian jugak adik kalo tak beli baju baru utk dia. So far barut baby n napkin (kain lampin muslin) je yg belum cuci lagi.

Friday, June 12, 2015

Dutch Lady


Sejak GST harga susu Anmum pun naik mendadak in fact sebelum GST pun harga dah naik. So bila pelaksanaan GST harga susu Anmum step 4 utk 1.6kg jadi RM80+ setin. Ilyas mmg dah lama minum Anmum n biasanya setin 1.6kg tu bertahan dalam 10 - 12 hari je.

I thought of giving him new growing up milk. Lagipun dia dah 4 tahun n susu bkn lagi sumber utama. Cuma dia masih kuat menyusu so tkde la nak stop sbb dia masih perlukan kalsium utk tumbesaran.

Bila tanya kwn2 ramai yg suggest Dutch Lady so kami pun try la beli 1 pek DL Create (plain) utk umur 4 - 6 tahun. Masa mula2 introduce tu mmg Ilyas reject sbb dia ckp tak sedap. Ok la misi gagal but we won't give up!

Sebagai alternatif saya bancuh susu ikut sukatan 2 scoops Anmum step 4 + 1 scoop Dutch Lady Create utk 9oz susu n alhamdulillah Ilyas accept it. Lama jugak la dlm 2 bulan bancuh susu mcm ni sampai la minggu ni try bagi fully 3 scoops DL utk bancuhan susu 9oz n dia dah boleh terima sepenuhnya tanpa complain!

So misi berjaya..hehe..Jimat sket duit sbb DL ni harga dia around RM23.90 utk 900gm, kalo ada offer boleh dpt RM20.90 per pack so boleh la borong byk sket.

Wednesday, May 20, 2015

3rd Pregnancy: Bella Ammara

Brain dysfunction today so malas nak buat apa2, rasa nak tido je..haha..Ok la memandangkan raya nanti saya masih pregnant (read: heavily pregnant) n mungkin masa tu tgh menghitung hari utk deliver baby so saya kena cari baju yg loose. Dlm fikiran ni tak lain cuma dress, jubah or kaftan. 

Kelmarin pi Bangi Sentral dgn my bff. Now area tu mmg jadi my favourite bcoz byk well-known boutique at 1 place. Senang nak cari baju tak pyh nak pi byk tempat, parking kereta n dah boleh merayau from 1 boutique to another..hehe..

Saya dah try dress kat Bella Ammara, mmg ada a few yg menarik perhatian. Definitely kena alter sbb dress labuh meleret. Blm beli lagi except 1 dress beli kat butik Dreemika tak lama dulu. Tgk la mcm mana nanti sbb tema color raya pun tak decide lagi. Saya cuma beli tunic je kat Bella Ammara bcoz it's pregnant friendly. Most dresses mmg jenis nursing friendly, senang la nak bf baby. So convenient!




 

Copyright © Magic Potion 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.