Thursday, March 26, 2015

Sebak

I just have to share this photo here. It really breaks my heart! Orang lain dpt cium ayah tapi Farish cuma dpt cium batu nisan. I know ramai lagi anak yatim kat luar sana yg mungkin lebih derita kehilangan ibu dan bapa, semoga Allah swt melindungi anak-anak yatim yg masih kecil ini.

Terbayang if this happens to Ilyas. Kalo abah dia outstation 2-3 hari pun dia akan tanya 'bila abah nak balik, yash (Ilyas) rindu kat abah'.

Al-Fatihah buat adik ipar kami, sampai sekarang pun masih terbayang kenapa dia harus pergi dulu tapi tu la siapa la kita nak mengubah takdir Allah swt. Semoga dia tenang di sana. Semoga Allah swt pelihara Farish, sebak jugak bila dgr org tanya mana ayah dia. Kadang dia tgk org lain dgn ayah masing-masing mesti terdetik jugak perasaan rindu pada ayah dia.

Wednesday, March 25, 2015

3rd Pregnancy: MC & Warded

Today ada byk masa lapang so nak cerita sket pengalaman mengandung kali ke-3 ni la yg paling banyak dpt MC n kena warded! Mmg banyak betul dugaan berbanding masa mengandungkan Ilyas. Sabar je la mommy kena cucuk banyak kali..huhu..

1st kena warded masa end of January (1st trimester) ada 1 hari tu muntah non-stop dari pagi sampai ke tengah malam. Kiranya apa je yg masuk dlm mulut semua keluar balik! Masa tu mmg flat betul n saya cuma takut badan dehydrated so the next day minta tolong ofismate hantarkan ke Hospital Putrajaya. Bila jumpa doktor mmg urine test tak berapa baik, duduk dlm triage ward kena water drip 4 botol tapi still result tak memuaskan so kena jumpa doktor pakar. Bila dah jumpa doktor pakar mmg kena warded la n disebabkan wad bersalin penuh so saya stay 1 malam kat wad antenatal / post natal Pusat Bersalin Berisiko Rendah, Presint 8. 

Rasanya masa tu kena drip berbelas botol air jugak dgn kena cucuk jarum byk kali sebab masa 1st drip lps kat triage ward tu tempat cucuk drip tu bengkak so sebelum masuk wad kat P8 mmg doktor/nurse terpaksa cari vein lain utk cucuk jarum drip. Finally terpaksa guna jarum paling halus yg selalu guna utk cucuk baby! Masa nak discharged dapat la MC 4 hari dan kesan lebam yg banyak..huhu..




Saya buka buku merah ni agak lewat n masa buka ni pun actually result urine test tak berapa baik. Kena tunggu utk jumpa doktor. Bayangkan saya sampai klinik kesihatan pukul 8.30am then pukul 3.30pm baru selesai! Sebab dah petang sgt doktor pun bagi MC 1 hari.


Haaa yg ni baru berlaku minggu lepas! Paling cuak n cemas kot sbb bleeding. It's not like a few spotting tapi mmg darah tu mengalir cuma tak banyak la.

Kisahnya lepas balik outstation kat Melaka khamis lepas masa saya nak mandi dlm pukul 8pm. Masa lps kencing tu la yg notice ada bleeding then keluar bathroom pakai pad terus minta kakak hantar ke Hospital PD. Lama jugak la doktor check siap 2x check guna alat yg mcm muncung itik tu (seriau pls!) n 2x kena seluk! Lepas tu terus kena admitted malam tu jugak sbb doktor nak observe within 24 hours. Dapat MC 5 hari n surat doktor so boleh la minta excuse from travelling (outstation).

Rasanya sebab penat drive kot, lasak sgt n berdiri lama lagipun saya bawa Ilyas sekali (kakak tolong jaga sementara saya kerja). Bawa kakak n anak dia sebab cuti sekolah n tempat yg saya outstation tu ada water park so saje la nak bagi Ilyas seronok main air! Cuma paling menyesal saya pi naik dragon coaster n main bumper car mcm lupa diri yg saya ni tgh pregnant! Masa tu dlm kepala nak bagi Ilyas rasa happy je. Sebelum balik PD tu mmg ada ckp kat kakak yg saya rasa tapak kaki sakit2.



Meal kat Hospital PD sedap berbanding Hospital Putrajaya! Walaupun simple tapi food dia 'berasa' la org kata so saya mmg berselera je makan. Pagi breakfast makaroni goreng yg pedas tapi sedap, tak cukup sbb sket sgt..haha..

Lunch
Dinner
Tea break; sago gula melaka

Hari Jumaat husband kerja half day then dia terus balik PD utk visit saya. Ptg tu dia balik rumah my parents utk fetch Ilyas so Ilyas pun boleh visit mommy sebelum mommy discharge. Saje suruh husband bawa Ilyas supaya dia tgk tangan mommy kena cucuk jarum jadi dia tak la melasak sgt dgn mommy. Kalo kat Hospital Putrajaya mmg strictly no kids are allowed to visit the patient.

Monday, March 9, 2015

Housewarming, Birthday & Aqiqah

Thanks Emi sbb invite kami ke event housewarming, birthday Haikal n aqiqah Hariz pada Sabtu lepas. Kebetulan tkde apa2 program jadi kami ke Alam Sari, Bangi bagi memenuhi jemputan Emi.

Kenal Emi dah lama kat twitter (kot) then kerap juga beli barang mcm tupperware, cath kidston n baju Ilyas yg Emi selalu open order direct shipping from US. 1st time jumpa sekejap je kat ofis sbb masa tu nak pass bedsheet yg Emi kirim, kira event ni 2nd time la kami jumpa.

Happy 5th Birthday to Haikal
Us with birthday boy. Baby Hariz masa ni tgh nap
With Ida Hedzir yg juga kenalan alam maya tapi dah 3x jumpa sebelum ni
Ilyas with Hawa Irdyna
Ida dgn baby Hariz. Mmg bambam!
With tuan rumah yg ramah
Kitchen tour
Sempat jugak la ktorg buat tour kat kitchen Emi yang cantik tu..hehe..Selama ni mmg selalu tgk n baca progress rumah baru Emi so kali ni dapat tgk live. Mmg spacious n cantik, suka laundry area jugak!

Tq again for inviting us. Food n kek sedap! InsyaAllah next time boleh jumpa lagi

Thursday, March 5, 2015

Welcoming 3rd Pregnancy







Alhamdulillah dah melepasi fasa 1st trimester.My 1st entry of the 3rd pregnancy. More lively insyaAllah. Masa awal pregnant berat drop 3kg but now selera mkn dah dtg semula.

Baby is doing well. Ilyas pun dah faham yg dia akan dpt adik. Kerap cium tummy mommy sambil tepuk2. Nak tido pun dia akan ckp 'Selamat malam baby' so I guess he starts to accept his sibling.

Byk nak cerita tapi tkpe la next time tgk tahap kerajinan nak menulis.

Monday, February 23, 2015

Pekasam Daging + Belimbing Buluh

Pekasam daging ni saya dapat sebab colleague yg bagi. Dlm pek ni ada sekeping daging pekasam yg saiznya lebih kurang besar tapak tangan org dewasa.

Memandangkan sekarang ni musim belimbing buluh, jadi semua benda la nak letak belimbing buluh. Mak tak bagi sgt saya mkn benda berjeruk sbb tgh pregnant so makan sket je, saya lebih terliur dgn belimbing buluh. Masak lemak cili api pun mesti letak baru 'kick'!



Bahan-bahan
  • Daging pekasam dihiris nipis
  • 2 biji bawang merah dihiris nipis
  • 5 biji cili akar dipotong halus dan ditumbuk kasar
  • 7 biji belimbing buluh dipotong bulat
  • 1 biji limau sambal

Cara-cara
  • Panaskan minyak dan goreng pekasam daging sehingga garing kemudian ketepikan
  • Dengan minyak yg masih berbaki, masukkan bawang dan cili akar. Goreng sehingga garing dan kekuningan. 
  • Masukkan belimbing buluh dan kacau sehingga ia layur
  • Akhir sekali masukkan pekasam daging yg telah digoreng dan kacau rata. Siap utk dihidang. Sebelum makan perahkan asam limau. Sedap dimakan dengan nasi panas

 

Copyright © Magic Potion 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.