Monday, July 27, 2015

Raya 2015

Saya tkde byk gambar raya sbb kan dah la mood raya mommy mmg tkde lepas tu byk gambar raya kena sabotaj dgn Ilyas! Dia tak nak bergambar so bila kena paksa mcm2 aksi la dia buat. Nak lari la, tarik tudung mommy la sudahnya ktorg pun give up.

Literally beraya 2 hari je, baju pun mmg bawa 2 pasang. Seingat saya cuma pergi 2 rumah je; rumah moyang Ilyas kat Nyalas n rumah adik arwah nenek kat Simpang Bekoh. Lain2 tu dok rumah parents je kat kampung ni.

Ni gambar2 masa 1 Syawal. Tema color semua last minute, biasanya mmg ikut color baju melayu husband sbb dia akan pakai apa yg ada so saya akan mix dgn another color utk dpt 2 color combo..haha..Ilyas punya baju melayu pun tahun lepas punya kebetulan ada 2 pasang so recycle yg pink sbb fuchsia dah pakai tahun lepas. Mommy punya dress beli kat zalora lepas tu pakai tudung AJ. Jadi la tahun ni color navy blue + pink.





Peace!
Cukup korum semua anak-anak buah kesayangan. Masa ni pakaikan baju basahan je sbb Ilyas dah berlengas pakai baju melayu
Yg kat bawah ni gambar masa 2 Syawal nak beraya kat rumah adik arwah nenek. Raya ke-3 dah balik PD.

Btw mommy masih tunggu hari nak bersalin..hehe..Now dah minggu ke-38, baby suka duduk dlm perut mommy kot sbb dulu abang Ilyas masa ni dah bersalin. Ilyas dulu keluar masa minggu ke-37. Sementara blm ada apa2 tanda ni so kita kerja la selagi larat






Mmg puas dpt makan lauk raya. Now boleh beranak dgn aman :p

Wednesday, July 22, 2015

3rd Pregnancy: Custom Made Bedding Set

Bedding set utk baby saya order custom made kat dreamybabymy (IG). Actually byk IG yg boleh buat custom made bedding set, kalo tgk fabrik mmg rambang mata nak pilih!

Mula-mula saya berkenan kat ready stock bedding set Pink Circus ni tapi memandangkan gynae tak confirm pasal gender so saya tangguh la dulu. Bila dah berkali-kali scan masih tak nampak gender so saya dah tak sabar nak menunggu lagi..haha..Mata ni dok nampak pink je so nasib la kalo keluar baby boy.


1 hari tu masa dok browse IG saya ternampak Mai (owner dreamybabymy) up fabrik Pink Zebra ni. Sekali tgk terus rasa berkenan! Masa ni Mai jual blanket je so saya tanya boleh tak nak pre order fabrik ni utk bedding set. Mai ckp boleh tapi biasanya siap dlm 1 - 1.5 bulan. Bila saya calculate tempoh rasanya mmg kena order now sbb nak guna by the time baby keluar.

Makanya nekad la order walaupun masa tu gender baby masih samar-samar yg akhirnya masa final scan gynae ckp baby boy pulak. So tkpe la pink pun boleh kan



Dah siap bedding set baby. Cantik tak?..hehe..Total harga utk bedding set ni RM280 n postage RM13, rasanya now Mai tgh buat offer RM250 utk clearance item for selected bedding set. To those mom-to-be pun boleh browse n pilih fabrik yg berkenan then boleh pre order.

Tuesday, July 14, 2015

3rd Pregnancy: Ramadhan & Syawal 1436H


Hari ni last day kerja sebelum cuti raya. Kalo lepas raya masih tak bersalin so 22hb masuk kerja semula. Sayang nak bazirkan cuti sbb cuti tu boleh guna lepas deliver baby.

Bulan puasa kali ni ingat dapat la puasa penuh tapi keadaan tak mengizinkan. Setiap kali buat BSP test definitely saya kena ponteng puasa, tu blm ada hari2 yg mmg tak larat so total tak puasa setakat hari ni dah 10 hari *cry*

Selamat menjalani ibadah puasa yg tinggal 2 hari je lagi insyaAllah. 


Raya kali ni macam biasa mmg balik Melaka tapi tak balik lama kot. Tak tau sempat ke tak nak visit FIL n makcik kat Klebang mcm tahun lepas. Husband risau sbb kampung saya tu kawasan remote area, kira mmg kawasan pedalaman la. Dia risau saya sakit (turun tanda nak bersalin) masa kat kampung jadi dia plan kat Melaka sampai raya ke-3 je lepas tu ktorg balik PD. Kalo dah kat PD senang sket nak ke KPJ Seremban.

Saya harap baby keluar masa Dr Ishak dah masuk kerja semula. Dok pujuk2 baby ni keluar lewat sket sbb mommy nak pulun makan juadah raya. Nangis nanti tgk org mkn ketupat n rendang tapi kita kena berpantang.

Di kesempatan ini saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Mohon maaf zahir & batin. Saya minta maaf andai kata pernah terkasar bahasa, tertulis perkara2 yg mengguris hati n perasaan kat media sosial ni. Semoga Syawal kali ni disambut dgn sederhana tapi meriah. Bagi kami tkde la seronok mana pun sbb ini kali pertama beraya tanpa adik ipar. Al-Fatihah utk arwah adik ipar Md Fairuz, teringat kenangan terakhir beraya dgn arwah tahun lepas. Sedih tu masih ada sebenarnya sbb arwah sgt baik. Terasa kosong la sket bila dia tkde bersama-sama kami semua.


Ilyas pun asyik tanya bila baby nak keluar. Tak sabar dia nak jumpa baby. Kalo tanya dia suka baby boy or girl n dia akan jawab dia nak baby boy, tanya mommy mmg mommy nak baby girl sbb mommy nak pencen bersalin kalo dpt sepasang. Tak larat la sbb faktor umur walhal tahun ni baru 35 tahun tapi serius mcm mana org over 40yo tu mengandung n bersalin eh? Mmg salute la! Kalo ckp kat husband nak pencen bersalin mmg dia marah..haha..nak tambah lagi la tu! Bangun malam please bancuh susu anak then baru boleh consider :p


Tahun ni baru berganti kasut raya Ilyas. Dah bertahun dgn selipar merah ipanema dia tu. Ni pun kebetulan jumpa sandal havaianas kat mothercare, selipar merah tu dah outgrown! Mmg pakai sampai lunyai tapi condition still ok. Tak sempat nak order kasut via online kat personal shopper.


Duit raya dah siap tukar. Bajet tahun ni kena berjimat sket la ya. Ekonomi pun tak berapa bagus (inflasi, GST etc). Lagipun gaji bln 8 lambat lagi lepas tu kena put aside some money utk bersalin kat private hospital..hehe..


Now dah week 36 means dah 9 bulan melalui tempoh mengandung. Ilyas dulu bersalin masa week 37++ so now u know how worried I am..haha..Bukan la takut nak bersalin cuma situasi masa tu tak tahu mcm mana sbb tak boleh nak predict. Apapun selalu doa semoga Allah swt permudah urusan kami.


Doakan saya selamat bersalin. Nanti saya update, ni pun tak sabar nak tahu baby dlm perut ni girl ke boy. Nama dah prepare utk both sbb masa scan kejap girl kejap boy so redha je la asalkan baby sihat. Oh my baju pink..haha..Ada la 5 pasang kot baju pink, kalo keluar boy mmg let go la jawabnya rompers pink yg cantik2 tu. Kalo boy tak kisah sbb boleh recycle baju abang Ilyas masa dia baby dulu sebelum mommy beli baru utk adik baby n ada juga beberapa pasang baju baru yg warna natural.

Thursday, July 9, 2015

3rd Pregnancy: Random Updates




1. I know I'm pregnant a day after our 6th wedding anniversary. So it's the best gift for us! Husband mmg dah lama nak tambah anak n we just go with the flow. In fact saya dah byk kali test guna pregnancy kit setiap kali period lewat sehari tapi result -ve sehingga tarikh 29 Nov 2014 tu result +ve. Alhamdulillah syukur sbb mmg nak bagi Ilyas adik.


2. This is me while I was in 1st trimester stage..haha..Worst condition sampai rasa masa tu lambat sgt berlalu, now dah nak masuk 9 bulan baru rasa cepatnya masa berlalu! Pregnant kali ni alhamdulillah mommy sihat tak pernah demam, selsema or batuk cuma tu la dugaan lain sbb kali ni kerap warded, mommy ada Gestational Diabetes Mellitus (GDM), kena ambil Blood Sugar Profile (BSP) test sampai 3x n HB low. Masa Ilyas dulu semua ok except mommy demam sampai menggigil n batuk teruk then kerap heartburn. Lain pregnancy lain la dia punya ragam. Apapun it's going to end soon





3. Perkembangan baby pun alhamdulillah ok. Berat mommy now 56 kg n berat baby masa check up 2 minggu lepas gynae kata around +/- 2.4 kg. Doc ckp tak boleh bersalin full term (week 40) sbb mommy ada GDM so by week 38 dah kena deliver. Bersalin kat mana tu nanti kita tgk mana yg sempat. Gynae kat KPJ Seremban cuti raya lama, doc ckp 27 Julai baru dia masuk kerja semula. Another option is Hospital Putrajaya. So nanti tgk la keadaan tu macam mana, masa Ilyas dulu sampai KPJ Seremban dah buka 8cm terus tolak masuk labour room n 1 jam lps tu selamat deliver baby. Tu pun doc ckp kalau lambat sket ada yg bersalin dlm kereta. Minta dijauhkan la!..hehe..


4. Tepek sini gambar kenangan pregnancy kali ke-3..haha..Kali ni perut tak besar sgt tapi belly button terjojol keluar! Masa mengandungkan Ilyas belly button masuk ke dalam. Macam-macam kan? Kali ni no stretch marks, dulu stretch marks teruk dah mcm tiger stripes, lol!




5. Been accompanied a lot by this lady, thanks BFF! Dia ni rajin layan mak buyong nak makan apa, drive ke sana sini beli brg baby. I owe u a lot, lepas deliver I belanja u makan eh *muah*

Thursday, July 2, 2015

3rd Pregnancy: Breastpump

Kali ni nak cerita pasal breastpump (bp) pulak. Masa ilyas baby saya guna electric bp Spectra 3 tapi pakai sekejap je then saya jual. Tak serasi sbb suction dia sakit n too bulky. Then saya beli manual bp Medela Harmony n guna sampai la ilyas stop breastfeeding (bf) masa dia umur 7.5mo. Ilyas bf sekejap je, masa tu mommy busy outstation lps tu terus dia reject. Memang sedih jugak la tapi dah setakat tu rezeki utk dia.

Masa tahu saya pregnant lagi so keluarkan la Medela Harmony tu dari drawer tapi dia punya corong silikon agak yellowish n ada stains. Dah 4 tahun kan tkde baby so lama tersimpan dlm drawer. Husband risau takut unhygienic so dia suruh buang je n beli baru.

Bermula la misi survey electric n manual bp. Saya tak berapa suka double pump n lebih suka single pump. Tak tau la kenapa tho double pump tu cepatkan masa pumping tapi insyaAllah rasanya boleh handle dgn single pump. So far no reviews since blm try guna cuma nak share pilihan bp yg saya beli.


Lepas survey n tgk review kat youtube, saya pilih electric bp jenama Lacte Solo (single pump) n kalo Lacte Duet pula utk double pump. Beli kat Baby Invasion (fb / IG) n dpt free gift cooler bag, ice pack n 4 storage bottles bumble bee.


Untuk manual bp saya pilih Unimom Mezzo produk dari Korea. Paling murah jumpa kat One Baby World so beli kat situ je. Tho ada electric bp saya masih suka guna manual bp sbb senang tak perlu nak guna battery or nak kena ada electric supply.


Botol susu kali ni saya beli jenama Pigeon Peristaltic. Dulu ilyas saya beli botol susu Tommee Tippee n Avent tapi dua2 dia reject. Then try botol susu MAM baru la serasi n dia guna sampai sekarang dah umur 4 tahun. Untuk baby kali ni saya try 1 brand je dulu in case dia reject baru kita try n error brand lain.


 

Copyright © Magic Potion 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.