Wednesday, May 20, 2015

3rd Pregnancy: Bella Ammara

Brain dysfunction today so malas nak buat apa2, rasa nak tido je..haha..Ok la memandangkan raya nanti saya masih pregnant (read: heavily pregnant) n mungkin masa tu tgh menghitung hari utk deliver baby so saya kena cari baju yg loose. Dlm fikiran ni tak lain cuma dress, jubah or kaftan. 

Kelmarin pi Bangi Sentral dgn my bff. Now area tu mmg jadi my favourite bcoz byk well-known boutique at 1 place. Senang nak cari baju tak pyh nak pi byk tempat, parking kereta n dah boleh merayau from 1 boutique to another..hehe..

Saya dah try dress kat Bella Ammara, mmg ada a few yg menarik perhatian. Definitely kena alter sbb dress labuh meleret. Blm beli lagi except 1 dress beli kat butik Dreemika tak lama dulu. Tgk la mcm mana nanti sbb tema color raya pun tak decide lagi. Saya cuma beli tunic je kat Bella Ammara bcoz it's pregnant friendly. Most dresses mmg jenis nursing friendly, senang la nak bf baby. So convenient!




Tuesday, May 12, 2015

Ilyas is 4

Entry tertangguh sambutan birthday Ilyas yg ke-4. Plan tak lama sgt sbb tahun ni mmg niat nak buat birthday Ilyas kat taska. Kalo tahun2 sebelum ni, Ilyas cuma celebrate birthday masa umur dia 1 tahun. Kami buat di kuarters n dia punya penat sampai tak buat birthday pun utk tahun ke-2 & ke-3..haha..No lah! Mmg masa dia umur 2 dan 3 tahun just belikan hadiah je utk dia.

Tahun ni buat kat taska memandangkan ni tahun terakhir Ilyas kat taska sebelum kami enroll dia ke tadika tahun dpn sbb dia dah nak masuk 5 tahun. Saje nak bagi dia happy celebrate dgn kawan2.

Happy birthday to our beloved son, Ilyas bin Muhammad Hanif. Sesungguhnya tkde kata-kata yg berharga melainkan abah n mommy sentiasa mendoakan Ilyas dipelihara olehNya setiap saat. Semoga Ilyas membesar menjadi anak yg mendahulukan Allah swt dari segala-galanya, anak yg bijak, hormat org tua dan semua yg baik2 la. Ibu-bapa mana yg tak nak terbaik utk anak dia kan?

ILYAS IS 4

Ilyas lahir pada 4 Mei 2011. 4 Mei 2015 tu cuti ganti Hari Wesak tapi sbb taska tutup jadi kami buat birthday Ilyas pada 5 Mei 2015. So sehari sebelum tu just prepare utk goody bags. Pagi tu nak hantar ke taska mmg dah ckp kat dia bagi dia excited sket dpt potong kek dgn kwn2.

Happy 4th birthday sayang abah & mommy!
Potong kek

With his friends

FOOD

Utk food kami hire caterer utk 30 pax n caterer hantar food ke taska lebih kurang pukul 11 pagi. Antara menu yg saya list ialah;
  • Spaghetti
  • Roti Jala + Kari Ayam
  • Nuggets + Fries
  • Air Kordial
Peralatan pakai buang mcm plate, cup etc tu pun caterer yg sediakan so senang cikgu tak payah nak cuci apa2


KEK & MUFFIN OREN

Saya order dari baker kat putrajaya. Not recommended at all! Salah sendiri sbb randomly googled n saya ingat senang sket cari baker dlm putrajaya kot apa2 saya boleh self pick up in case baker tak dpt deliver. Actually agak disappointed dgn hasil kek n muffin oren ni. Saya rasa tak setimpal dgn harga yg dibayar as if hasil mcm ni baik saya tak payah buat custom made cake. Beli je kat bakery shop biasa. One more thing kek ni color pink *cry*

Asalnya mmg nak order edible image cake tapi last minute baker ckp kedai salah buat n akan ambil masa 1 minggu utk siap (birthday Ilyas less than 1 week) sbb dgn cuti hujung minggu yg panjang. Malas nak fussy saya ckp proceed je sbb baker dah beli patung ultraman katanya.

Masa birthday Ilyas mmg saya purposely ambil cuti rehat. Baker pun COD pagi tu n bila tgk hasil tak terkata apa..huhu..Tulisan atas kek tu pun melting sementara nak tunggu saya hantar kek ke taska jam 11 pagi sbb baker hantar kek n muffin dlm jam 8 pagi ke kuarters.



Muffin oren ni pun honestly tak sedap! Saya order mini muffin sesuai la utk kids mkn tapi yg sampai saiz standard punya muffin. Mmg lepas tu ada la complain tapi tkpe la benda dah lepas tho baker willing nak pulangkan duit sbb customer tak happy tapi saya tak la ambil duit tu lagipun complain bkn utk condemn so next time dia boleh improve kualiti dgn harga yg customer bayar.


GOODY BAGS

Saya prepare 30 pax goody bags n semua jajan dlm ni saya yg pilih. Husband ikutkan aje..hehe..Tag kat beg kertas tu pun DIY, yes I know buruk..haha..tu je yg mampu sbb mommy tak la kreatif mana pun.





Wednesday, May 6, 2015

Long Weekend

Cuti panjang baru2 ni kami ambil kesempatan utk balik Melaka. Kami gerak Khamis malam terus ke Melaka. Tujuan asal mmg nak tgk rumah yg kami beli sbb ex-tenant dah pindah masa bulan Mac lepas jadi rumah ni sekarang tgh kosong. Dapat la tidur 1 malam kat rumah ni, so good to be back at our home! Actually dah 2x husband dtg sini lepas ex-tenant keluar sbb nak repair apa2 yg patut. Tak byk pun just ganti bulb lampu yg tak menyala, ganti shower knob yg tercabut n pasang curtain, lain2 tu husband beli furniture sket utk letak dalam rumah ni.

So far dlm rumah ni ada dining set, katil, console table n coffee table. Kami cadang nak buat semi-furnished then mark up sket harga sewa rumah. InsyaAllah by June dah boleh cari tenant baru.

Home Sweet Home
Master bedroom
Lantai kena drill sbb dulu buat pest control. Dah buruk bertanda mcm ni..huhu..
The next day kami keluar utk sarapan pagi n dah janji nak jumpa FIL. Selain tgk rumah, ktorg mmg nak bawa Ilyas jumpa atok Nasir. Last jumpa masa raya tahun lepas, abah mcm biasa sgt ramah cuma Ilyas je la yg malu2..huhu..Kami breakfast kat Restoren Ole Rasa, ok la food not so bad.

Keluar cari sarapan
Nasi lemak
Mee sup

Ilyas dgn atok Nasir

Tu je la aktiviti hujung minggu, sempat la balik kampung kat Asahan n Nyalas n tidur sana 2 malam. Rasa mcm raya pulak sbb parents pun kat sana, adik beradik pun balik jugak kecuali 2 adik. Hari Ahad sebelum tengahari dah balik Putrajaya. Best jugak sesekali bila ada cuti panjang mcm ni.

Tuesday, April 28, 2015

My 2nd Salt Water Sandal

Dah lama cari salt water sandal (sws) in this color. 1st time beli thru personal shopper via zappos mmg tkde color tan ni so beli metallic silver. Bila ada personal shopper nak open order (beli via amazon) so dapat la pilih color tan.

Too bad bcoz I'm quite confused with the size chart sbb size chart kat amazon n zappos tak sama. Now I'm expert tu pun lepas study n compare the size chart at both websites..hehe..

Hence, that's the reason why nak let go my sws until I know ada org lain yg beli sws sama color tapi dia punya a bit loose while mine a bit tight. Lps deal dgn dia, we agreed to swap our sws n luckily lepas swap ktorg dah muat pakai. Yayy!

So tak jadi nak let go my sws. Kesimpulannya for sws saya boleh fit Size 5 W7 or Size 4 W6!

Kasut raya: checked!




Thursday, March 26, 2015

Sebak

I just have to share this photo here. It really breaks my heart! Orang lain dpt cium ayah tapi Farish cuma dpt cium batu nisan. I know ramai lagi anak yatim kat luar sana yg mungkin lebih derita kehilangan ibu dan bapa, semoga Allah swt melindungi anak-anak yatim yg masih kecil ini.

Terbayang if this happens to Ilyas. Kalo abah dia outstation 2-3 hari pun dia akan tanya 'bila abah nak balik, yash (Ilyas) rindu kat abah'.

Al-Fatihah buat adik ipar kami, sampai sekarang pun masih terbayang kenapa dia harus pergi dulu tapi tu la siapa la kita nak mengubah takdir Allah swt. Semoga dia tenang di sana. Semoga Allah swt pelihara Farish, sebak jugak bila dgr org tanya mana ayah dia. Kadang dia tgk org lain dgn ayah masing-masing mesti terdetik jugak perasaan rindu pada ayah dia.

 

Copyright © Magic Potion 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.