Monday, April 21, 2014

OWS


Alhamdulillah he managed to be a finisher again. Ini kali ke-3 husband join OWS (Open Water Swimming). Berenang dari Pulau Kapas ke Marang, ini event yg memang dia tunggu setiap tahun. 

6.5km dgn catatan masa 3 jam 30 minit, ada yg lebih hebat tapi yg penting dia dpt habiskan within time n dpt medal + sijil. Tahniah!

Tuesday, April 8, 2014

Projek Reupholstery

Kami cuma ada 1 sofa (2 seater) shj. Beli kat kedai 2nd hand shop masa baru lps duduk bersama tahun 2009. Sofa fabrik warna beige yg lama2 fabriknya jadi kusam n kotor, tgk pun buat sakit mata! Saya plan nak buat reupholstery sbb syg dgn sofa ni. Actually sofa ni ialah sofa hotel, kedai perabot 2nd hand tempat kami beli sofa ni mmg jual perabot terpakai dari hotel. Maybe hotel nak upgrade furniture so perabot lama hotel let go kat kedai2 perabot yg mcm ni. Sofa ni mmg sturdy n berat.

Nak beli sofa baru mmg mustahil sbb rmh ktorg dah tkde ruang nak letak perabot baru, lagipun husband mesti tak setuju dgn idea beli sofa baru. Bila propose nak tukar fabrik then husband agreed. Yayy!

Saya mula survey kedai-kedai yg buat bisnes reupholstery sekitar area yg dkt2 dgn Putrajaya n jumpa 1 kedai kat Balakong. Gigih la pergi kedai (masa tu hari Ahad) tapi tak jumpa! Bila sms rupanya kedai dah pindah tapi dlm website tak update. Then mula google kedai area Bangi, alhamdulillah jumpa 1 kedai. Bila pergi Bangi kedai pula tutup. Rupanya dorg mmg cuti setiap Ahad.

Ada 1 hari tu lps blk outstation kat Kajang, saya plan singgah kedai tapi kecewa sbb kedai still tutup. Saya call rupanya kedai tu cuma branch yg tkde org jaga, main office kat Senawang tapi dorg blh buat reupholstery utk deliver area Putrajaya. Bila dah deal dgn harga then saya terus set appointment utk dorg dtg kuarters.

Pekerja dtg kuarters dgn lori sbb terus siap2 nak amek sofa. Saya n husband pilih fabrik less than 5 mins then terus decide nak fabrik yg mana. Skrg mmg tgh suka grey so fabrik pun pilih warna grey jgk. Lps tu pekerja dorg terus angkat sofa. Btw total cost utk buat reupholstery ni RM600, masa pekerja dtg kami byr deposit RM500 n balance RM100 byr masa sofa dah siap. Kos ni termasuk repair sofa (tambah span etc), fabrik, delivery n workmanship. Jadi saya rasa berbaloi la dgn harga.

Sebelum
Selepas
Pekerja dtg bawa sample fabrik. Mmg rambang mata nak pilih!
Antara contoh fabrik
Kami hantar jgk kerusi jati ni sbb ada retak sket. Saya syg set kerusi jati ni sbb beli masa zaman bujang. Original kayu jati mmg mahal tu yg syg..hehe..Repair kerusi kayu jati ni f.o.c sbb kedai ckp sket je so dorg cuma staple kat bahagian bawah



Bawah ni antara hasil kerja kedai reupholstery. So far saya mmg berpuas hati dgn dorg punya workmanship cuma dorg ni selalu ada masalah lori (read: rosak)






Happy sbb literally dapat sofa baru..haha..Saya tahu mmg dgn harga RM600 baik saya beli je set sofa baru tp mcm saya ckp ada 2 benda yg saya consider: syg sofa lama n tkde ruang nak letak sofa baru. Jadi cara terbaik buat je reupholstery. Settle! :)

Friday, April 4, 2014

Because life is too short

Just wait a while, turn your back and
remember what you have forgotten.
Try to find if you've lost, 
apologize if you've hurt,
forgive if you have been hurt.

Because life is too short.

~ Shams Tabrizi

Friday, March 28, 2014

Asam Pedas Ikan Jenahak


Bahan-bahan
2 keping ikan jenahak 

3 batang bendi (dipotong dua)
2 biji tomato (dibelah dua)
5 cawan air 
1 sudu kecil asam jawa (saya guna brand Adabi)
1 biji bawang merah kecil (dimayang halus)
1 sudu kecil serbuk kari
garam & gula secukup rasa

Bahan Kisar (Guna Blender)

5 sudu besar cili giling (saya guna brand Puteri) 
2 batang lada basah (lada yg kaler merah)
3 biji bawang merah (saiz besar)
2 ulas bawang putih
1 batang serai (dihiris halus) 
1 biji buah keras
1.5cm halia
1.5cm kunyit hidup (boleh ganti dgn half sudu kecil kunyit serbuk)
1/2 sudu kecil jintan manis 

1/2 sudu kecil jintan halus
3 cawan air

Cara Membuatnya

  1. Panaskan minyak dlm kuali dan masukkan bawang merah kecil yang telah dimayang halus, goreng hingga kekuningan. Kemudian masukkan bahan tumisan (yg telah dikisar guna blender) dan serbuk kari, kacau rata semua bahan tumisan. Goreng hingga kekuningan dan bahan tumisan agak pekat (agak garing tapi jangan sampai terlampau garing sgt).
  2. Masukkan air dan tambah asam jawa.
  3. Masak sehingga menggelegak kemudian masukkan ikan jenahak. Tunggu dlm 5 minit boleh masukkan garam dan gula. Rasa dahulu kuah asam pedas supaya cukup masam dan manisnya. Jika ada yang kurang boleh tambahkan lagi sedikit garam atau gula.
  4. Tambahkan tomato yg dibelah dan bendi yang dipotong, biarkan sehingga tomato/bendi agak layur sebelum api ditutup. Jika suka boleh tambah setangkai daun kesum (optional). Sedia untuk dihidang.

Monday, March 24, 2014

Lelong

Hi,
I have a few tops to let go. All in good condition with mark down price. Have a look n if you're interested please drop a message at my WA. Happy shopping!

#1
Brand: H&M tunic
Material: 97% polyester & 3% elastan
Color: Splash of purple
Size: XS
Condition: 9/10
Price: RM30

#2
Brand: Zara Basic ruffle top
Material: 100% silk
Color: Beige with black polkadots
Size: L
Condition: 9/10
Price: RM30

#3
Brand: Dressing Paula ruffle top
Material: Soft Cotton
Color: Ivory with black bow
Size: M
Condition: New without tag
Price: RM25

#4
Brand: MNG Collection top
Material: 100% cotton
Color: Off White
Size: S
Condition: 8/10
Price: RM20

#5
Brand: Poplook pleated top
Material: 100% chiffon
Color: Beige
Size: M
Condition: 9/10
Price: RM20

#6
Brand: Pure Career Basics
Material: cotton
Color: Stripes blue + purple
Size: S
Condition: 9/10
Price: RM20

Email: suzianah[at]gmail[dot]com
Sms / Whatsapp: 012 6907327

* Please add RM6 for shipping
 

Copyright © Magic Potion 2012 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.